August 15, 2018

November 5, 2017

September 14, 2017

Please reload

Recente berichten

ASS en comorbiditeit

November 5, 2017

1/4
Please reload

Uitgelichte berichten

Vakantie!!!

August 15, 2018

‘Maak de vakantie overzichtelijk en voorspelbaar’, gaf ik als advies aan de moeder van mijn cliënt.

Ik hielp deze moeder en haar zoontje bij het maken van een vakantieplanning. We hebben vooraf de foto’s bekeken van het vakantiehuisje en de omgeving waar het gezin deze zomer naartoe gaat op vakantie. Op de terugweg naar huis besefte ik mij, dat het voorbereiden van de vakantieperiode voor dit gezin belangrijk is in mijn werk en dat ik dit op een zorgvuldige manier heb aangeboden. Ik kreeg een tevreden gevoel hierbij. Dit gezin is klaar voor een duidelijke vakantie.

Eenmaal thuisgekomen van mijn werk, benoemt mijn dochter dat ze me iets wilt vertellen. Ze zegt me dat ze niet op vakantie met mij wilt gaan. Dit jaar hebben wij er bewust voor gekozen om gescheiden op vakantie te gaan, mijn man met onze oudste dochter en ik met de jongste. Dit geeft onze oudste dochter twee keer een rustige week waarbij ze even geen rekening hoeft te houden met haar zusje en alle aandacht van haar vader mag krijgen.

Drie weken vooraf heb ik samen met mijn dochter een vakantie geboekt naar een eiland in de zon. We zaten samen achter de computer, ik heb haar de foto’s laten zien van het hotel en de omgeving, ik heb benoemd wanneer we zouden vertrekken en wat ze kan verwachten tijdens de reis, ik heb zoveel als mogelijk duidelijkheid geboden.

‘Gaan we boeken?’ vroeg ik haar, ze bevestigde dat we konden boeken. Toch kwam ze met de mededeling, voor mij uit het niets, dat ze niet met me op vakantie wilde gaan. Want zo zei ze, ze kan de poesjes en de paarden niet missen

De twee weken na haar mededeling bleef dochterlief bij haar mening, ze wilde echt niet op vakantie gaan, haar koffer heb ik klaargezet maar die bleef leeg. Drie uur voor vertrek was daar eindelijk het moment, ze ging met me mee, maar niet van harte. Enorm blij was ik met de vooruitziende blik van mijn man, hij had het koffertje met bikini en handdoekje al ingepakt voor zijn dochter. Snel nog wat spullen erbij inpakken en naar Schiphol.

De overgang van omgeving was groot, de hotelkamer was veilig. Daar bleef ze dan ook de eerste dagen. Daar ging ik dan, alleen op pad omdat ik weiger in mijn hotelkamer te zitten.

De momenten waarop we de laatste dagen in de zon, op het strand, bij het zwembad en de winkeltjes hebben vertoefd, koester ik.

Weer thuisgekomen, voelde ik mijzelf moe en leeg en besefte ik mij dat deze 7-daagse uitstap met mijn dochter mij meer energie had gekost dan dat het mij had opgeleverd.

Hoe werkt dat nu dan precies in het brein vraag ik mezelf af. Hoe kan het dat ondanks de goede voorbereiding, het toch lastig is voor mijn dochter met ASS om ‘gezellig’ met mij op vakantie te gaan. Ik merk op dat haar autisme haar belemmert in het genieten van wat voor haar onbekend is.

Het missen van een vaste structuur om de vakantiedagen mee te vullen kan ervaren worden door mensen met autisme als een ‘onbekend zwart gat’, het niet weten wat er komen gaat en wat er van je verwacht wordt. Op vakantie gaan betekent in een andere omgeving moeten zijn, de veilige haven van thuis is er even niet, dit kan beangstigend zijn en dat levert stress op. En dan heb ik het niet over de gezonde vakantiestress of je je tandenborstel wel in de koffer hebt gestopt en of je nu echt wel alle leuke bikini’s ingepakt hebt, nee ik heb het dan over vakantiestress, die diepdoordringend in het brein vast zit. Gedachten die zoeken naar duidelijkheid en overzicht, maar dat lukt niet omdat sommige plaatjes gewoon niet duidelijk genoeg zijn en ook niet duidelijker gemaakt kunnen worden. Vakantiestress die zelfs in het lichaam voelbaar is in de vorm van bijvoorbeeld hoofdpijn en misselijkheid.

Mensen met autisme hebben veel baat bij vaste structuur en routines van de dag. Ritme en routines zijn patronen die in het geheugen in de hersenen wordt opgeslagen. Aan binnenkomende informatie wordt een interpretatie gegeven in de hersenen, die herkent wordt in een al eerder opgedane ervaring. Herhaling van patronen en activiteiten geeft een veilig gevoel, en door herkenning wordt voorspelbaarheid ervaren. Tijdens een vakantieperiode verloopt de invulling van de dag toch anders, je blijft waarschijnlijk langer in bed liggen en gaat later naar bed. Vaste patronen worden doorbroken.

De ondersteuning die nodig is voor mensen met ASS tijdens een vakantieperiode is voor iedereen anders. De vakantieperiode en op vakantie gaan is een verandering en over het algemeen hebben mensen met ASS in meer of mindere mate moeite met veranderingen.

Zoals we zijn, is iedereen uniek en bestaat er geen algemene aanpak. Wel kan duidelijkheid en structuur in de vorm van bijvoorbeeld een planning of vaste eetmomenten aanhouden enorm helpend zijn. Het bekijken van foto’s van de vakantiebestemming of beeldvorming via beelden met Google Earth kan een hele goede voorbereiding zijn.

We zijn nu een aantal weken verder, de vakantie is nog in volle gang. Ik ben dankbaar en trots dat ik mijn dochter deze ervaring heb mogen geven, ik heb haar uit haar veilige omgeving meegenomen en vaste patronen waren voor korte tijd doorbroken. We hebben moeilijke maar ook zeker mooie momenten beleeft. Wij nemen de herinnering van deze vakantie voor altijd met ons mee.

En als beloning op mijn voorbereidend handelen heeft de moeder van mijn cliënt mij laten weten dat zij hebben genoten van een hele fijne vakantie en dat alles goed is verlopen, de vakantieplanning heeft hierbij geholpen.

En dan rest mij nu nog een periode om zelf te mogen genieten van mijn vakantie, met helemaal niets op de planning.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Volg ons

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Archief
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • w-facebook
  • White Google+ Icon