Luisteren naar AUTISME


Het thema voor dit jaar van de NVA Autisme week is

‘luisteren naar autisme’,

van 31 maart t/m 7 april wil ik mijn beroep als autismespecialist in de aandacht zetten.

Dit zal ik doen met persoonlijke verhalen, door informatieve documenten te delen en foto’s te publiceren.

Je luistert naar muziek, wanneer ik binnen kom lopen zet jij je koptelefoon af en je begint tegen me te praten.

Ik luister naar jou. En kom naast je zitten.

Ik luister naar wat je zegt en ik laat je weten dat ik naar je luister.

Een ‘hmhm’ of knikje met mijn hoofd, laten jou weten dat ik naar je luister. Een spraakwaterval volgt. Je voelt je begrepen, je kan je verhaal van deze dag nu even aan mij kwijt. Ik luister naar je. Ik luister oprecht en aandachtig en sla bijna alles op in mijn geheugen van wat je zegt. Soms helpt het mij wanneer ik jouw uitspraken citeer en bewaar in mijn schrijfboekje. We kunnen dan op een ander moment weer een keer praten over wat ik je heb horen zeggen. Nu praten we daar even niet over, want jij hebt behoefte om te praten en dus luister ik naar jou. Jij hebt mij hierbij nu even heel hard nodig, je kan nu even praten over jouw zorgen en onduidelijkheden, ik toon begrip en luister.

Wanneer je voldoende hebt gepraat, dat merk ik aan je omdat je dan over jouw favoriete onderwerp gaat praten, dan is jouw ‘emmertje weer geleegd’ en kun je met mijn tips weer verder gaan met je dag.

Ik luister nog even naar wat je me wilt vertellen over jouw favoriete onderwerp en dan zeg ik tegen je, dat ik naar je heb geluisterd en dan stel ik de vraag; “wil je nog wat zeggen of vragen?”

Wanneer je me nog wat wilt vragen of zeggen dan ga ik naar je luisteren en help ik je waar nodig, heb je niets te vragen of te zeggen dan is alles voor nu duidelijk en heb je nu geen zorgen. Dan zeg ik tegen jou dat je nu weer verder mag gaan met muziek luisteren, want dat was je aan het doen voordat ik naar je verhaal van deze dag ging luisteren.

Met een vrolijk en ontspannen gezicht zet je je koptelefoon weer op en luister je verder naar jouw muziek.

Ik blijf nog even een half minuutje zitten en ik luister, wat zing je nu toch onbezorgd mee met een toepasselijk nummer, ‘meisje luister’ van eeeehhhh…..Kleine Viezerik ft Mr Probz https://www.youtube.com/watch?v=_XIsK9lVH3U

Met een grote glimlach op mijn gezicht sta ik op en loop tevreden bij je weg. Ik blijf wel in de buurt, voor als je me misschien straks toch nog even nodig hebt, ik ken je…..jij wilt mij binnen nu en een half uur weer wat vragen en ik zal dan weer naar je luisteren.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • w-facebook
  • White Google+ Icon