ASS en comorbiditeit


ASS en comorbiditeit.

Comorbiditeit is het tegelijkertijd hebben van twee of meer stoornissen of aandoeningen. Dit gebeurt in het algemeen met het gelijktijdig hebben van lichamelijke, geestelijke en vaak de daaropvolgende sociale problemen bij een persoon. Enkele voorbeelden hiervan zijn: ASS gaat vaak gepaard met ADHD, depressie of angststoornissen. Reuma kan gepaard gaan met onder andere de ziekte van Cröhn, een bipolaire stoornis met ADHD en taaislijmziekte gepaard met diabetes mellitus.

Ik heb tijdens mijn studie de specialisatie gevolgd over comorbiditeit. Ik heb mij gericht op ASS en andere psychiatrische problematiek.

Psychiatrische comorbiditeit komt ongeveer 70% voor bij mensen met een ASS diagnose. Voorkomende comorbide diagnoses kunnen zijn: hechtingsproblematiek, verslaving, dwang en tics, verstandelijke beperking, sociale angststoornissen, ADHD, oppositioneel opstandig gedragsstoornissen, eetstoornissen, slaapstoornissen en stemmingsstoornissen.

Er zijn een aantal syndromen die gepaard kunnen gaan met ASS-verschijnselen. Dit wordt onder andere gezien bij het fragiele-X syndroom, het Klinefelter syndroom, neurofibromatose 1 en het 22q11 deletiesyndroom.

Ook is er een verhoogd risico op aanvallen van epilepsie bekend.

Bij ongeveer 70% van de vrouwen met ASS is er sprake van comorbiditeit.*

Bij meisjes en vrouwen kan ASS samengaan met internaliserende (naar binnen gekeerde) problemen zoals; angst, emotie regulatieproblemen en somberheid. Een eetstoornissen komt bij meisjes met ASS vaker dan bij jongens met ASS. Eetstoornissen kunnen ook zeker bij jongens met ASS voorkomen maar worden niet altijd onderkent.

Aandacht voor comorbiditeit bij ASS.

De aanwezigheid van comorbiditeit kan vertroebeling geven in de algehele beeldvorming van de problematiek. Om overdiagnostiek te voorkomen is het van belang om gedragskenmerken goed te onderscheiden van elkaar. Belangrijk dat de hulpverlener/diagnosticus verder kijkt dan de buitenkant, gespreksvoering waarbij doorvragen van essentieel belang is kan helpend zijn hierbij. Het DSM-5 interview autismespectrumstoornis van Annelies Spek is een hulpmiddel hiervoor.

Literatuur

*Lai MC, Lombardo MV, Pasco G, et al. A behavioral comparison of male

and female adults with high functioning autism spectrum conditions.

PLoS ONE. 2011;6:e20835.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • w-facebook
  • White Google+ Icon