Van thuiswonend naar zelfstandigheid


Dat is de titel van de informatie – en ontmoetingsbijeenkomst Autisme vanavond in Hillegom waar ik aanwezig ben.

De meeste kinderen verlaten op een bepaalde leeftijd het ouderlijk huis, jongens blijven gemiddeld langer thuis wonen bij de ouders dan meisjes. De gemiddelde leeftijd van het ouderlijk huis verlaten is 24,6 jaar. 10 jaar geleden was dat nog 23,6 jaar.

Kinderen met ASS (autisme spectrum stoornis) zullen vroeg of laat ook het ouderlijk huis verlaten.

Bij kinderen met ASS is in tegenstelling tot kinderen zonder problematiek soms ook sprake van tijdelijk uit huis gaan. Omdat het opvoeden van het kind te zwaar is voor de omgeving, of om passende behandeling of diagnostiek te krijgen voor het kind. In sommige situaties zal een kind met ASS al op jonge leeftijd het ouderlijk huis verlaten en niet in staat zijn om terug te keren bij de ouders thuis.

Iedereen zal ernaar streven om een kind zo lang mogelijk in de thuissituatie te laten wonen, ieder kind heeft de hulp van ouders nodig om op te groeien tot zelfstandige volwassen mensen. Om zelfstandig te worden moet ieder kind veel leren en ervaringen opdoen die hen laat ontwikkelen.

Zelfstandigheid is het in staat zijn om onafhankelijk te zijn van een ander. Dat gaat niet alleen om praktische dingen, maar ook om het zelfstandig keuzes maken.

Zelfredzaamheid is het vermogen van iemand om voor zichzelf te zorgen. Je kan je eigen problemen oplossen en je gaat zelfstandig door het leven, ofwel je weet jezelf te redden.

In de ontwikkelingsfasen van een kind zie je een groei van persoonsafhankelijkheid, naar structuurafhankelijkheid (ongeveer de puberleeftijd), waarna de brug wordt gebouwd tot zelfstandigheid.

Kinderen met ASS ontwikkelen zich vaak anders. Er is een verschil in cognitieve groei en sociaal-emotionele groei.

Martine Delfos (biopsycholoog en wetenschappelijk onderzoeker) stelt dat kinderen zich meestal eerst sociaal-emotioneel ontwikkelen en daarna cognitief, terwijl dat bij kinderen met ASS andersom is: die ontwikkelen zich vaak eerst cognitief en daarna sociaal-emotioneel.

Wat resulteert dat het niet voor ieder kind is weggelegd om op een bepaalde gemiddelde leeftijd het ouderlijk huis te verlaten. Toch komt er voor mensen met ASS ook een moment in het leven dat zij de stap gaan maken naar deze zelfstandigheid. Wie Kees Momma kent of zijn documentaire heeft gezien, zal vast een mening klaar hebben over zijn woonomstandigheden. Kees woonde lang bij zijn ouders in een chalet in de tuin. In een derde documentaire die nu over hem wordt gemaakt is te zien hoe Kees steeds zelfstandiger wordt en hoe ouders een vrijstaande, aangepaste bungalow voor hem hebben gekocht. Het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd om zo lang zo intensief je kind in de thuissituatie te begeleiden.

Er bestaan verschillende woonvormen voor mensen met ASS. Bij beschermd wonen woon je in een groep met begeleiding, een kangoeroewoning is een woning aangrenzend aan het huis van het ouderlijk huis, een fasewoning is bedoelt om intensief te trainen om zelfstandig te kunnen gaan wonen of een kleinschalig wooninitiatief onder toezicht van ouders of een zorginstelling. Voor ieder persoon met ASS zal de wens en de mogelijkheid voor een geschikte woonvoorziening anders zijn.

Wat heb ik als moeder van mijn dochter met ASS voor ogen als het gaat om wonen? Ik weet het niet, ik kijk niet zo ver vooruit, ze is nog maar 12 jaar. De visie van mijn man en mij is dat ons kind zolang mogelijk thuis mag opgroeien. Ze krijgt nergens zoveel liefde als thuis, haar meest veilige plekje is thuis en het meeste geduld hebben wij in ons rustige huis. Alle ingrediënten die ons kind nodig heeft om op te groeien tot een zelfredzame volwassen persoon.

Toch hebben wij de moeilijkste tijd in ons leven moeten doorstaan door onze dochter tijdelijk niet thuis te laten wonen, er moest een diagnose komen.

Wanneer ik terugkijk in mijn herinnering dan voel ik het verdriet wat wij toen allemaal hebben moeten doorstaan.

Onze dochter wilt later zelf graag op een boerderij wonen, met veel ruimte en dieren om haar heen. Het is fijn te weten welk doel ons kind nu al voor ogen heeft. Wij zullen haar steunen en sturen in de juiste richting. Misschien ooit een kangoeroewoning op een boerderij? Mij lijkt dat wel wat.

Zelfstandigheid vergroten is een groot aandachtsgebied binnen mijn werkzaamheden. Groeien in zelfstandigheid wordt door mij stap voor stap ondersteund. Geheel op maat, wat betekent dat ik kijk naar wat iemand graag wilt bereiken, ervaringen aanreik en die tot succeservaringen worden beleeft.

Levenloopbegeleiding is ontzettend belangrijk voor mensen met ASS, ondersteuning in elke fase van het leven, op alle levensgebieden met aandacht voor alle kleine en grote veranderingen die zich in het leven voordoen. Zeker wanneer er een grote stap in het leven wordt gezet, de overgang van thuiswonend naar het ouderlijk huis verlaten.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • w-facebook
  • White Google+ Icon