Autisme bij meisjes/vrouwen


“Wanneer onze dochter de diagnose autisme krijgt, dan eet ik mijn schoenen op” zei ik, als moeder en als autismespecialist, onze dochter was op dat moment voor 7 weken klinisch opgenomen in de kinderpsychiatrie. PDD-NOS luidde de diagnose.

Vandaag besteed ik aandacht aan meisjes/vrouwen met een vorm van autisme. Ik lees vandaag literatuur door en lees in mijn boeken, ik denk terug aan de de scholing autisme en vrouwen.

Ook sta ik stil bij de combinatie van mijn dochter en autisme.

Dit alles wil ik samenvatten en delen met diegene die daar interesse in hebben.

Inmiddels gaat onze dochter naar de Leo Kannerschool, een school waar alleen kinderen met autisme onderwijs volgen. Opvallend vind ik de grote groep meisjes die dit jaar naar de brugklas gaat. Onze dochter heeft 8 jongens en 3 andere meisjes in de klas. Ik weet het niet precies, maar ik schat dat 10% meisje is in de brugklas dit schooljaar op deze school. Ik zou wel eens willen weten of de aanwezigheid van meisjes op deze school inderdaad stijgt. Ik zal het haar juf eens vragen.

Autisme bij meisjes/vrouwen is de afgelopen jaren steeds vaker een onderwerp die belicht wordt.

Een vorm van autisme wordt bij jongens/mannen vaker gediagnosticeerd dan bij meisjes/vrouwen, maar vrouwen kunnen bijna net zo vaak een vorm van autisme hebben als mannen.

Alleen vallen deze meisjes en vrouwen minder op in de maatschappij.

Steeds meer studies tonen aan dat autisme bij vrouwen zich anders uit dan bij mannen.

Bij meisjes/vrouwen is autisme aan de buitenkant vaak onzichtbaar. Daardoor krijgen zij heel laat, of soms niet, de diagnose.

Het gedrag is vaak internaliserend, emoties worden naar binnen gericht, op zichzelf. Een voorbeeld is faalangst, angst of depressie.

Autisme uit zich bij vrouwen minder bizar, er is vaker een intensieve ‘normale’ hobby. Bij een meisje dat helemaal gek is van paarden en over niets anders praat, denk je misschien niet direct aan een vorm van autisme. Terwijl zo’n obsessie wel degelijk een symptoom kan zijn van autisme.

Ook stellen meisjes/vrouwen soms op een dwingende manier vragen om hun sociale omgeving beter te begrijpen of komen ze op een bepalende manier over. Meisjes worden vaker herkent met claimend of timide gedrag.

Meisjes/vrouwen zijn heel goed in staat om sociale moeilijkheden te compenseren, het autisme wordt sterk gecamoufleerd, meisjes/vrouwen gedragen zich sociaal wenselijk(er), ze zijn goed in staat om gedrag van anderen ‘af te kijken.’ Maar dat kost wel vreselijk veel energie! Langdurige compensatie kan dan ook zorgen voor een breekpunt, bijv. bij grote veranderingen in het leven, zoals naar de middelbare school gaan, een partner krijgen of kinderen krijgen.

Een vorm van autisme is niet het eerste waar ouders, school en hulpverlening aan denken bij problemen binnen het volgen van onderwijs. Vaak omdat er tijdens de basisschoolperiode, geen significante problemen werden gesignaleerd. Daarnaast, omdat meisjes communicatief vaardig overkomen en sociaal wenselijk gedrag laten zien.

Meisjes maken verhoudingsgewijs meer oogcontact dan jongens en het aanpassingsvermogen van meisjes met autisme lijkt groter dan die van jongens.

Het reduceren van prikkels kan ondersteunend zijn, onderzoeken wat energie kost en wat energie oplevert.

Mijn kennis over autisme bij vrouwen heb ik oa. vergroot door deel te nemen aan de scholing ‘autisme bij vrouwen’ gegeven door Annelies Spek.

Mijn ervaring wordt dagelijks vergroot door mijn dochter.

Het laat me verder kijken dan wat ik zie of hoor. Gedrag is meer dan wat je ziet en hoort.

Ik ondersteun meisjes/vrouwen in hun dagelijks leven, bijv. bij het leren herkennen en erkennen van emoties en gedragspatronen, omgaan met sociale situaties en de manier van communicatie.

Ook binnen het onderwijs bied ik ondersteuning, dat is hard nodig voor sommige meisjes. Want wanneer een meisje bijv. veel te lang met haar huiswerk bezig is of moeite heeft met hulp vragen of moeite heeft om de vragen van de leerkracht te beantwoorden of last heeft van pestgedrag of dat ze buitengesloten wordt, het zijn enkele voorbeelden van gedragskenmerken die uitnodigen om verder te kijken dan dat we denken dat we zien.

“Ik doe wat ik zeg en zeg wat ik doe” is een motto die mij aanspreekt en die ik ook al vaker heb gebruikt in mijn werk. Toch lukt het privé niet om mij hier altijd aan te houden, de schoenzolen waren zo taai als rubber, dat is mij dus niet gelukt.

Onze dochter is gek op paarden, maar niet té gek, dus deze hobby vind ik niet bizar. Ook is ze gek op onze kittens. Maar ook weer niet té gek. Normaal dus.

Nu hebben we in elk geval 2 meisjes in huis, die wel mijn schoenen opeten.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • w-facebook
  • White Google+ Icon